Fòbia a Volar

La por, o fòbia, a volar és un temor intens i irracional que es desencadena davant el fet de pujar a l’avió o, simplement, quan anticipem que haurem de fer-ho. En aquests casos, experimentem una intensa ansietat que es manifesta en símptomes molt desagradables, de vegades insofribles: sudoració, onades de calor, taquicàrdia, sensació d’ofec o falta d’aire, dolors al pit, molèsties digestives, temor a perdre el control, pensaments catastròfics respecte a l’avió i la seva seguretat, o a no poder escapar d’aquesta situació, etc.

La por a volar amb avió pot presentar-se de maneres diferents:

    – de forma aïllada i específica davant situacions relacionades amb viatjar amb avió, en aquest cas es denomina fòbia simple;

    – en altres ocasions, la por a volar apareix associada a la por als llocs tancats, claustrofòbia; finalment, pot ocórrer que la por a volar amb avió formi part d’altres pors amb característiques similars, llavors parlaríem d’

    -agorafòbia, una por a estar en llocs o situacions en els quals pot resultar difícil o compromès escapar, o rebre ajuda, en cas d’aparèixer símptomes d’ansietat intensa, pànic, o riscos inesperats.


Com es forma la fòbia?

La majoria dels trastorns basats en la por contenen una conducta reiterada (solució intentada): l’evitació. En altres paraules, aquestes persones tendeixen a evitar totes les situacions o condicions que puguin ser/estar associades a la possibilitat que sorgeixi la por incontrolable.

En efecte, la persona afectada, intentant solucionar el problema, es fica en l’espiral perversa de la tendència a l’evitació, convertint la solució en part del problema.

Les persones afectades per aquesta fòbia o bé eviten viatjar amb avió, o bé ho fan però amb condicions especials (acompanyats, utilitzant fàrmacs…); d’aquesta manera, la fòbia persisteix i es complica, gràcies a allò que la persona tracta de fer per reduir-ho. Així, les persona afectades s’envien a si mateix dos missatges, el primer,

fes el que hagis de fer per reduir la por, evitant i esquivant la situació,

i un segon missatge, més subtil però més fort,

tu no ets capaç
de vèncer la teva por.

En efecte, cada vegada que busquen solucions, més es confirmen que no són capaces.


Com solucionar-ho?

Al contrari del que se sol pensar, no és qüestió d’armar-se de valor i exposar-se a la por o de fer llargues intervencions mèdiques o psicològiques.

La hipnosis és un mètode ràpid i eficaç per canviar pautes de comportament.

La nostra estratègia de tractament s’adapta fàcilment a altres situacions fòbiques, ja que inclou elements cognitius i conductuals. L’element cognitiu inclou adoptar un nou punt de vista sobre la situació temuda. Els aspectes disociatius i relaxants de l’estat de trànsit autohipnótic s’utilitzen conductualment per reforçar el missatge cognitiu i aportar un sentiment de control al pacient quan s’afronta a l’ansietat.

Ensenyem al pacient a induir-se ell mateix l’estat d’autohipnosis instruïnt-lo a entrar en trànsit, una vegada que hem completat la història clínica i hem valorat el seu perfil d’inducció hipnòtica HIP.

Utilitzem una pauta ultrabreu (1-2 sessions) d’acord al protocol dels Drs. Herbert i David Spiegel.