Hipnosi per a pacients amb càncer.

Les persones amb càncer acostumen a experimentar dolor i problemes amb la fatiga i la son, associats, tant al diagnòstic, com als efectes secundaris dels tractaments del càncer.
Desafortunadament, els tractaments mèdics per aquests tres problemes solen produir efectes secundaris significatius, com tolerància als potents analgèsics utilitzats per al dolor. Aquests medicaments també poden afectar la capacitat de pensar amb claredat. Alguns pacients proven els fàrmacs, però experimenten efectes secundaris tan molestos, que prefereixen el símptoma als efectes secundaris. Això també passa amb els fàrmacs per l’insomni. Poden ser útils a curt termini, però no és aconsellable el seu ús a llarg termini. Certs símptomes del Càncer poden interferir tots els aspectes de la vida. Els tractaments mèdics, actualment disponibles, posseeixen una limitada eficàcia.
La investigació recent ha demostrat que la hipnosi és un instrument eficaç per al tractament del dolor crònic. Gairebé tots els pacients que aprenen auto-hipnosi es beneficien d’aquest enfocament. Els resultats de l’extensa investigació en l’aplicació de la hipnosi i auto-hipnosi, com a mètode d’entrenament per controlar el dolor, són contundents: la seva eficàcia ha quedat provada per diferents poblacions, especialment per al dolor crònic.
Podem ensenyar com modular l’activitat cerebral per experimentar menys dolor mitjançant l’auto-hipnosi. Només es tracta de canviar els estats cerebrals, de manera que el cervell processi menys informació sobre dolor. El resultat és: menys dolor.
Quan un pacient aprèn a utilitzar auto-hipnosi sol observar i informar un alleugeriment significatiu del dolor i d’altres símptomes, com la fatiga, l’insomni, les sufocacions, l’ansietat i la depressió.
La hipnosi pot reduir a un nivell tolerable – o fins i tot eliminar-, les nàusees i vòmits anticipatoris relacionats amb la quimioteràpia i / o amb certs procediments quirúrgics. De manera que el pacient experimenti una sensació de control sobre la malaltia, segurament a costa d’una millor gestió dels símptomes.
A diferència dels fàrmacs utilitzats, que sovint produeixen severs efectes secundaris, la pràctica de la hipnosi comporta efectes positius significatius. Els pacients manifesten una major tranquil•litat i un major control, estan més relaxats. Aquest tipus d’intervenció ensenya el pacient a organitzar-se i auto-controlar-se. Ensenya habilitats per sentir-se millor, per fer-se càrrec del control de la seva vida.
La hipnosi i l’auto-hipnosi aporten una via segura i eficaç per al control de símptomes en què la teràpia estàndard té una limitada eficàcia.

16 de març de 2013. Seminari dins del Curs 2012-13, 9a Promoció, del Post Grau d'Hipnosi Clínica de la Universitat de Barcelona)

16 de març de 2013. Seminari dins del Curs 2012-13, 9a Promoció, del Post Grau d’Hipnosi Clínica de la Universitat de Barcelona)

Categories

About the Author:

Especializado en psicología clínica, con influencias de terapia estratégica breve, terapia sistémica e hipnosis ericksoniana. Continúa formándose cursando el Máster en Terapia Cognitivo-Social de la Universidad de Barcelona. En la actualidad está trabajando con pacientes que sufren dolor crónico, trastornos por déficit de atención con hiperactividad, fobias específicas, entre muchos otros, aunque se desvive para afrontar todo tipo de nuevas experiencias. Le gusta viajar, ver mundo y conocer gente a la mínima oportunidad, entre sus pasiones se encuentra la creación de música electrónica experimental y audiovisuales, afición que ya ha paseado por algunas actuaciones.

Leave a Reply


1 + = 8