Càrrega d’estrés acumulada i fatiga adrenal

El nostre cos està dissenyat per a manegar una certa quantitat d’estrès. De fet, un cert nivell d’estrès sembla que ens enforteixi i ajudi a mantenir-nos en bon estat. Quan la quantitat total d’estrès és més gran del que el nostre cos pot gestionar adequadament, els signes i símptomes de l’estrès comencen a aparèixer. Atès que l’estrès inclou totes les desviacions de l’homeòstasi (estabilitat fisiològica), física, emocional, mental, química i  bioquímica, moltes de les tensions que el nostre cos gestiona en el dia a dia són imperceptibles.

Poden ser interns o externs, imaginàris o reals. Els seus efectes poden ser conscients o romandre inconscients, però el cos ha de modular tot tipus d’estrés, de cada font, per a funcionar correctament i mantenir-se saludable.

És important recordar que hi ha una “càrrega de tensió acumulada”. Aquesta és la suma del nombre total dels factors d’estrès, a més de la gravetat de cada factor d’estrès, a més de la quantitat de temps que l’estrès s’ha produït. Potser només som conscients de tractar d’arribar a temps a la feina, però el cos ha de compensar també l’angoixa d’aixecar-se abans d’estar llest, saltar-se l’esmorzar, la frustració i la impaciència amb el trànsit en el camí a la feina, el arguments sense resoldre amb algú desde fa dies, l’economia familiar ajustada, un malestar crònic a l’estómac, la pressió arterial alta, etc.

Si no som capaços de compensar fisiològicament tots aquests tipus d’estrès, el  funcionament de diferents sistemes de preservació de la salut del cos començan a “avariar-se”. Aquest deteriorament, que sol començar lentament, de forma innòcua, pot invertir-se amb les condicions adequades. Peró si el cos està molt estressat, per molt temps, els efectes negatius sobre la salut i l’estat d’ànim poc a poc es fan evidents, i comencen a interferir amb la capacitat per treballar i viure plenament la vida.

L’estrés crònic i/o greu te un impacte fisiològic generalitzat, que pot afectar negativament la salut física i mental, de vegades de manera sorprenent. Per esbrinar si l’estrès està afectant la seva salut, pensi honestament al respondre a les preguntes d’aquest breu  qüestionari:

• Està cansat sense raó?
• Té problemes per aixecar-se al matí?
• Necessita cafè o cola per seguir endevant?
• ¿Se sent esgotat i estressat?
• Tes ànsies de snacks salats o dolços?
• Vostè està lluitant per mantenir-se al dia amb les exigències de la vida diària?
• Està tenint dificultats per recuperar-se de estrès o malaltia?
• Es dóna compte de que no et diverteixes més?
• Vostè està experimentant disminució del desig sexual?

Si la seva resposta és “Sí” a una sola pregunta, l’estrès pot ser soscav en silenci la seva salut. Com més preguntes respongui afirmativament, es més probable que l’estrès estigui interferint seriosament  amb

  • la seva capacitat per sentir-se bé i funcionar el millor possible, i
  • amb les seves defenses contra les malalties metabòliques i degeneratives com les cardiovasculars, la diabetis i les malalties autoimmunes.
Categorías

About the Author:

Deja un comentario


+ 4 = 11